Kiedy pracodawca ujmie wydatki na catering w podatkowych kosztach
Wydatki na posiłki dla pracowników mogą stanowić koszt podatkowy pracodawcy. Są one przejawem starań o poprawę warunków i atmosfery pracy, a w konsekwencji zwiększania jej wydajności, co ma wpływ na osiągane przychody.
Koszty uzyskania przychodu są elementem mającym wpływ na dochód podlegający opodatkowaniu. Decydujące znaczenie dla zaliczenia określonych wydatków do kosztów uzyskania przychodów ma związek tych wydatków z prowadzoną działalnością gospodarczą.
Związek z przychodami
Coraz więcej pracodawców decyduje się na finansowanie posiłków swoim pracownikom. Niekoniecznie pracodawca musi być do tego zobowiązany, może to robić z własnej woli. Pracodawcy zamawiają więc usługi cateringowe, a pracownicy zgłaszają chęć skorzystania z takich posiłków.
Zgodnie z ogólną zasadą wynikającą z przepisów podatkowych aby dany wydatek mógł zostać zaliczony do kosztów uzyskania przychodów, podatnik musi wykazać bezpośredni związek wydatku z prowadzoną działalnością gospodarczą oraz wpływ wydatku na wielkość osiąganych przychodów. Warto także przypomnieć, że aby określony wydatek mógł zostać zaliczony do kosztów uzyskania przychodu, musi być odpowiednio udokumentowany, np. umową, dowodem wpłaty, fakturą, rachunkiem. W interpretacji z 13 września 2023 r. (0111-KDWB.4010.56.2023. 1.AW) dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej pozytywnie odniósł się do wydatków dotyczących nabywania posiłków dla pracowników i uznał, że wydatki te mogą stanowić koszt uzyskania przychodów pracodawcy. W ocenie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta